Deze week in Later als ik Groot ben: werken als ecoloog. Wat doet een ecoloog? Als ecoloog bestudeer je planten en dieren en kijk je naar de verhouding tussen mens en natuur. De natuur is heel belangrijk voor ons want het geeft ons materialen om bijvoorbeeld huizen van te bouwen. Ook geeft het ons het noodzakelijke eten en drinken. Dat krijgen we allemaal niet voor niks. Het is belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. En dat staat de laatste tijd behoorlijk onder druk.
We zijn met veel mensen op aarde, we consumeren graag (veel) en houden bijvoorbeeld van reizen. Dat heeft allemaal impact op de natuur. Een ecoloog probeert hierin het juiste evenwicht te bewaken. Bijvoorbeeld door natuurgebieden in Nederland aan te kopen en daarmee de wereld mooier maken.
Waar moet je als ecoloog veel vanaf weten? Welke opleiding heb je nodig? Mag je altijd buiten in de natuur werken of ben je ook wel eens op kantoor te vinden? Welke dieren en planten zijn beschermd en hoe ga je daar mee om? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben over ecoloog worden.
Styno weet al verrassend veel over het beroep ecoloog. Vroeger wilde hij de nieuwe Freek Vonk worden!
De 11-jarige Styno wil later als hij groot is het allerliefste ecoloog worden. Styno wil de natuur beschermen en hij is benieuwd of hij met zijn ideeën de wereld een beetje beter kan maken. Styno is benieuwd hoe de mens en natuur elkaar beïnvloeden. Vroeger wilde Styno net als Freek Vonk bioloog worden. Styno vindt de natuur gaaf en weet al heel veel van de verschillende dieren af. Jochem van Gelder verrast Styno thuis met een werkdag als ecoloog. Styno weet al heel veel af van het beroep ecoloog.
Samen vertrekken ze naar Landgoed Alvershool. Dit bos- en natuurgebied is aangekocht door Antea Group. Ecoloog Jurriën voert daar verschillende onderzoeken uit om de natuur mooier te maken. Jochem en Styno gaan Jurriën helpen met salamanders vangen. De salamander is een beschermde diersoort die vooral in het water leeft. Met een schepnet doorzoeken ze het water. Wat betekent de uitkomst van hun onderzoek? Welke maatregelen moeten er genomen worden?
Jochem en Styno doen Bomen Effect Analyse
Hierna is het tijd voor een Bomen Effect Analyse (BEA). Jochem en Styno lopen met Jurriën door het bos en bekijken welke bomen nog gezond zijn en welke niet. Niet elke zieke boom hoeft namelijk gekapt te worden. Zo'n boom kan dan nog steeds een belangrijke functie hebben. Bijvoorbeeld als schuilplaats voor beschermde diersoorten.
Jochem en Styno zoeken naar schimmels, kapotte barsten, wondjes en boomvocht. Ook kijken ze of er vleermuizen in de bomen leven. Ten slotte controleren ze de speciaal opgehangen kasten voor vleermuizen. Vleermuizen zijn namelijk beschermd en een ecoloog helpt om de populatie in stand te houden.
Benieuwd of ze vleermuizen spotten? Denk jij dat Styno geschikt is voor het beroep Ecoloog? Kijk dan snel naar deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...'
Over Later als ik Groot ben
In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.
Contact met de producent
Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Antea Group.
Comments