top of page
Foto van schrijverLater als ik Groot ben

Een MEGA ZEESCHIP BESTUREN | Emma-Sophie mag een dagje komen werken als LOODS in de haven

Deze week in een aflevering van Later als ik Groot ben: werken als Loods. Meer dan 90.000 zeeschepen varen elk jaar van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens. Een loods helpt de kapitein bij lastige situaties zoals een haven, sluis of een smalle rivier. Eigenlijk is een loods een coach die de kapitein adviseert over hoe er veilig door het water gevaren kan worden… Maar hoe wordt je loods? En wat voor werktijden maak je?


Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben…


De vader van de 13-jarige Emma-Sophie is loods en zij heeft al vele verhalen over werken op een boot gehoord. Emma-Sophie lijkt het gaaf dat je elk moment van de dag opgeroepen kan worden om met een boot naar een zeeschip te vertrekken, zodat je de kapitein van het schip kan helpen. Emma-Sophie denkt dat het voor haar geen probleem is om midden in de nacht op te staan om te gaan werken op een boot. Ze is benieuwd of je ook meerdere talen moet kunnen spreken?



Een loods op een schip moet op alles voorbereid zijn. Oefenen in een simulator helpt daarbij


Presentator Rein van Duivenboden verrast Emma-Sophie met een avontuurlijke en leerzame dag. Ze gaan samen een dag werken als loods. Omdat je het gebied waarin je als loods werkt van links tot rechts en van boven tot onder moet kennen, krijgt Emma-Sophie eerst de kans om de haven van Terneuzen te ontdekken door middel van een simulator. Emma-Sophie mag een zeeschip besturen en door de haven loodsen. Maar wat gebeurt er als je zicht vermindert vanwege een stevige regenbui? En weet zij het schip als kapitein goed te besturen, wanneer er zoveel communicatie tegelijkertijd plaats vindt?


Emma-Sophie mag de kapitein van een supergroot schip van DFDS helpen met navigeren


Na een training is het tijd voor Rein en Emma-Sophie om over te stappen op een echt zeeschip van wel 231 meter lang. Het schip van DFDS is vertrokken uit Gent en gaat via de haven van Terneuzen naar een volgende bestemming. De twee stappen samen met loods Dennis in de sluis over op het zeeschip zodat zij de kapitein kunnen helpen. Omdat Emma-Sophie nu alles behoort te weten over de haven, zandbanken, stroming en de afmetingen van het gebied, is het aan haar om de kapitein van dit DFDS schip te adviseren. Lukt het Emma-Sophie om het zeeschip op een veilige manier de haven uit te loodsen? Is werken op een boot echt haar toekomst? Bekijk nu deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben…'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met een van onze presentatoren beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Loodswezen

Comments


bottom of page