Deze week in een aflevering van Later als ik Groot ben: werken als stedenbouwkundige bij de gemeente Utrecht.
Wat doet een stedenbouwkundige? Een stedenbouwkundige probeert een stad zo mooi, veilig en praktisch te maken voor alle mensen die er wonen en werken. Ze denken na over hoe straten, parken, gebouwen en huizen op de beste manier bij elkaar passen. Welke opleiding heb je nodig om stedenbouwkundige te worden? En wat is eigenlijk het verschil tussen een stedenbouwkundige en een architect? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben…
De 13-jarige Jens wil later als hij groot is eigenlijk graag architect worden. Jens is enorm creatief. Hij houdt van gebouwen tekenen. Volgens Jens werkt een architect vooral achter de computer. Jens begrijpt dat een architect vaak te maken krijgt met een stedenbouwkundige. Een stedenbouwkundige kijkt naar de omgeving van een gebouw en welke effect het gebouw heeft op de omgeving. Jens is daarom ook heel nieuwsgierig naar dat beroep.
Inwoners van Utrecht grondig ondervraagd door toekomstig stedenbouwkundige Jens
Presentator Jochem van Gelder neemt Jens mee naar de stad Utrecht. Het is de vierde stad van ons land, met meer dan 350.000 inwoners. Je kan je voorstellen dat een stedenbouwkundige hier genoeg te doen heeft om voor iedereen een fijne woon- en werkomgeving te creëren. Naast het Centraal Station gaat een nieuwe woontoren komen. Van stedenbouwkundige Kim krijgen Jens en Jochem de opdracht om een straatonderzoek te doen. Ze mogen inwoners vragen stellen over wat er in de nieuwe woontoren moet komen en hoe deze eruit mag komen te zien.
Nadat Jens de uitkomsten van zijn onderzoek aan Kim heeft gepresenteerd krijgen Jens en Jochem een Challenge. Ze mogen als een echte stedenbouwkundige een maquette maken van de woontoren die zij op de plek in de wijk willen hebben. Ze moeten daarnaast nadenken over wat er allemaal in het gebouw moet komen. Dat wordt knutselen voor de twee mannen. Wanneer de tijd erop zit mogen ze hun eigen maquette plaatsen in de grote maquette van de stad.
Wie heeft de beste woontoren voor Utrecht ontworpen?
Na een spannende pitch is het aan stedenbouwkundige Kim om te bepalen wie het de beste woontoren heeft ontworpen. Op de computer wordt het gebouw in een speciaal programma getekend. Daar bekijken ze o.a. hoeveel schaduw het gebouw op het plein geeft en hoe de wind er langs gaat. Ze passen het gebouw nog iets meer aan, zodat het beter op het plein in de stad Utrecht past. Ben jij benieuwd wie de beste woontoren weet te ontwerpen? Bekijk dan nu deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben…’.
Geef je op voor Later als ik Groot ben
In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met een van onze presentatoren beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.
Contact met de producent
Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: De Gemeente Utrecht en door het bordspel Catan van 999Games
Comments