top of page
Foto van schrijverLater als ik Groot ben

Wat gebeurt er met jouw afval? - Floor (12) ontdekt het tijdens haar snuffelstage bij PreZero

Deze week in een aflevering van Later als ik Groot ben: werken als Kwaliteitsmedewerker.


Iedere dag gooien we in Nederland zo’n 16.000 kilo afval per minuut weg. Maar wat gebeurt er daarna met jouw afval? Als we recyclen, kunnen we daar nieuwe producten van worden gemaakt. Kwaliteitsmedewerkers zijn in het proces nodig om ervoor te zorgen dat het gesorteerde afval goed verwerkt wordt. Maar hoe wordt je kwaliteitsmedewerker? Moet je goed zijn in techniek? En welke werkzaamheden voer je uit om te zorgen dat het afval goed verwerkt wordt? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben…


De 12-jarige Floor wil later als ze groot is graag iets met techniek doen. Floor vindt het leuk om handwerken te doen, zoals houtbewerken. Daarnaast heeft Floor interesse in technische machines, zoals bouwkranen. Floor is milieubewust en daarom doet ze aan recyclen en eet ze vegetarisch. In Londen heeft ze een museum bezocht, waar ze robots kon programmeren bij het deponeren van afval. Dat vond ze enorm interessant.



We zijn de aarde aan het uitputten. Daarom is recyclen van afval zo belangrijk. Bij PreZero weten ze daar alles van!


Presentator Jochem van Gelder verrast Floor nietsvermoedend wanneer ze in de supermarkt haar statiegeldflessen komt recyclen. Floor is super enthousiast als blijkt dat zij samen met Jochem een dag als kwaliteitsmedewerker mag werken bij PreZero. Eén van de grootste afvalbedrijven in Nederland. Zij hebben maar liefst 700 vrachtwagens rondrijden om afval op te halen. Kwaliteitsmedewerker Beaudine legt aan Jochem en Floor uit dat wij de aarde aan het uitputten zijn. We verbruiken veel meer grondstoffen dan de aarde aanmaakt.


Daarom is recyclen belangrijk en sorteren zij op de locatie in Zwolle het PBD-afval. Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het afval wordt in de fabriek door technische installaties verdeeld over 13 verschillende materiaalsoorten. Jochem en Floor krijgen als eerste de taak om in een Challenge een bak met afval over deze stromen te verdelen. Kunnen zij zelf het verschil opmerken tussen bijvoorbeeld ijzer en aluminium?


Het sorteren van afval is een ingewikkelde klus. Daar weten ze in deze afvalfabriek alles van.


Daarna is het tijd voor een indrukwekkende rondleiding door de fabriek. Jochem en Floor zien hoe het afval via 250 transportbanden langs verschillende technische installaties zoals zakkenschreurdes, zeeftrommels en ballistische scheiders verdeeld wordt in verschillende afvalstromen. Als kwaliteitsmedewerker mogen Jochem en Floor zo’n stroom controleren op de zuiverheid. Ze krijgen van Beaudine een monster van het gesorteerde materiaal. Daarbij voeren ze sorteer-analyses uit en is kennis van de technische installatie nodig. Is het afval door de machines goed gesorteerd? Heeft het monster de juiste zuiverheid? Of moeten de machines anders ingesteld worden? En wat kan er met het gerecyclede afval gemaakt worden?


Ben je ook benieuwd? Bekijk dan nu deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben…'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met een van onze presentatoren beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: PreZero

Comments


bottom of page